Domowy Hummus
Domowy Hummus

Co to jest Hummus?

Hummus to wyśmienita pasta, która dziś zyskuje popularność na całym świecie. Legenda głosi, że wymyślił ją sam sułtan Saladyn. Hummus, czyli po arabsku ciecierzyca, to tradycyjne danie kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Przygotowują je niezwykle często m.in. mieszkańcy Egiptu, Izraela i całego Lewantu. Dziś każda gospodyni i szef kuchni mają własny przepis i sposoby na domowy hummus. Nic dziwnego, skoro we współczesnych czasach potrawę sułtana można przygotować bardzo łatwo i szybko przy pomocy blendera.

Przygotowanie pasty nie jest skomplikowane. Większość składników znajdziesz w domowej spiżarni. A jesli czegoś brakuje? Gdy zabraknie głównego składnika czyli ciecierzycy albo soli , nie ma rady pora wyjśc po zakupy, przy okazji zrobisz większe zakupy i nie zabraknie kolejnego ważnego składnika. Od czego jest wózek na zakupy Rolser? Nie zastanawiaj się, zabierz go ze sobą, dobra, mocna torba na zakupy na kółkach to jest to. Najważniejsze w co będziesz się musiał zaopatrzyć to ciecierzyca. A co do niej? Z czym to jeść? Można ją spożywać z chlebem typu pita, domowymi bułeczkami z dynią, albo też warzywnymi frytkami. Gdy opanujesz podstawową wersję hummusu do perfekcji, możesz trochę poeksperymentować z przyprawami. Będzie znakomicie smakować z czarnuszką i słodką papryką.

 

wozek-na-zakupy-hummusowe-pysznosci

 

Składniki:

- 1 szkl suchej ciecierzycy,

- 1/2 szkl pasty tahini (zakupisz ją w sklepie ekologicznym, bio, supermarkecie),

- 1 łyżka sody oczyszczonej do namoczenia,

- 1/2 łyżeczki do gotowania,

- 1 łyżeczka mielonego kuminu,

- 4 łyżki soku z cytryny,

- 1 do 2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,

- oliwa z oliwek,

- drobno posiekana natka pietruszki,

- woda

Sposób przygotowania:

Najpierw płuczemy ziarna cieciorki na sicie, wybierając z nich kamyki lub inne zanieczyszczenia. Przełóż ją do wysokiej miski i zalej wodą tak, aby zdecydowanie przykrywała ciecierzycę dwukrotnie. Dodaj też sodę i wymieszaj. Odstaw na bok, a po kilku godzinach wymień wodę i znowu zasyp sodą - jeśli oczywiście masz taką możliwość. Ten krok nie jest konieczny.

Po około 15 h cieciorka powinna wchłonąć większość wody. Zwiększy też swoją objętość. Po upływie tylu godzin cieciorkę należy ponownie przepłukać i włożyć do garnka. Znowu zalewany ją wodą i dodajemy sody oczyszczonej. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez 1,5 h. Przez ten czas ciecierzyca powinna zmięknąć do tego stopnia, że będzie się rozpadać w palcach. Na powierzchni wody pojawia się co jakiś czas piana? Usuwają ją, bo zawiera zanieczyszczenia.

Odstaw garnek z wodą i ziarnami na bok i pozwól im ostygnąć. Później przełóż cieciorkę na siło i przelej wodą. Następnie wsyp ją do miski i dokładnie zmiksuj na gładką masę z pozostałymi składnikami. Jeśli pasta jest za gęsta, dodawaj stopniowo wody. Gdy uznasz, że taka konsystencja jest odpowiednia, to przełóż hummus do salaterek, skrop delikatnie oliwą z oliwek i posyp posiekaną natką pietruszki.

 

wozki-na-zakupy-hummus-domowy

 

Czy hummus jest zdrowy?

Oczywiście. Hummus przygotowuje się z cieciorki, która należy do roślin strączkowych. Jest bogata w błonnik pokarmowy i kiedy trafia do żołądka, zaczyna pęcznieć. Dzięki temu znacznie dłużej czujemy się syci. Ten ważny składnik reguluje też pracę układu trawiennego - pobudza jelita do pracy. Ciecierzyca to także bardzo dobre źródło białka. Bez niego nasze mięśnie i kości byłyby bardzo słabe. Poza tym, jeśli chcesz schudnąć, jeśli trenujesz to po prostu musisz jeść białko. Jest ono niezbędnym składnikiem każdej diety. Za cieciorką przepadają szczególnie wegetarianie i weganie. 

A wiedziałeś, że pasta z cieciorki to jest także sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem? Jeśli Twoje ostatnie badania wykazały, że jego poziom we krwi jest zbyt wysoki, śmiało możesz zacząć przygotowywać hummus. Brakuje Ci żelaza? Może to być powodem ogólnego osłabienia organizmu, które skutecznie zwalczy właśnie ciecierzyca. Zawiera ona również witaminę C, a jak powszechnie wiadomo odpowiada on za odporność. 

Parę wskazówek

Jest kilka zasad, których trzyma się niemal każdy, kto już opanował sztukę przygotowywania pasty. Czego należy unikać, a co należy zrobić?

- Hummus będzie miał fantastyczny smak, jeśli dodasz do niego kuminu. Ułatwia trawienie i nadaje paście charakterystycznego smaku.

- Do miseczki z wodą i ciecierzycą należy dodać sodę oczyszczoną, która jest odpowiedzialna za lepsze trawienie roślin strączkowych. Pamiętaj jednak, aby nie solić jej, niezależnie od tego co masz zamiar z niej zrobić.

- Niezależnie od tego, co mówią inni, do hummusu należy dodać czosnek, ale nie za dużo. Jeśli zetrzesz go za dużo, stłumisz zapach cieciorki.

- Jak wszystkie rośliny, warzywa i owoce - zanim zaczniesz przygotowywać ciecierzycę, to najpierw ją dokładnie przepłucz na sicie pod bieżącą wodą.

- Nie sól ciecierzycy podczas gotowania, bo ziarna będą twarde i nic z nimi później nie zrobisz.

- Nie rozwadniaj hummusu oliwą tylko wodą. Oliwa z oliwek będzie przydatna ewentualnie tylko do skropienia pasty. Ale to też niekoniecznie.

- Nie dzwigaj zakupów , oszczędzaj siły, musisz przecież jeszcze wykrzesać energię na przyrządzenie posiłku i to najlepiej zdrowego, pamietaj,że wózki na zakupy to najlepszy pomysł na realizację swoich kulinarnych pomysłów i najlepiej taki wózek zakupowy, który wiele zniesie i uniesie

Gotowy hummus możesz trzymac przez kilka dni w lodówce.A jak go zabraknie to zerknij na swój wózek na zakupy, który czeka na kolejną wycieczkę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl